Newsletter

Nowości, promocje oraz aktualności na Twój e-mail

Jagody goji suszone Lycium barbarum cena sklep właściwości

Jagody goji suszone Lycium barbarum cena sklep właściwości Powiększ do pełnego rozmiaru

Kod Postać Pojemność Netto Vat Cena Detal Ilość Dodatkowe informacje Koszyk
80262  100G szt. 100g 8,24 zł 8.00% 8,90 zł 8,90 zł - Do koszyka
80989  250G szt. 250g 16,57 zł 8.00% 17,90 zł 17,90 zł - Do koszyka
80477  500G szt. 500g 27,69 zł 8.00% 29,90 zł 29,90 zł - Do koszyka
80460  1KG szt. 1000g 51,76 zł 8.00% 55,90 zł 55,90 zł - Do koszyka
bd. szt. 2000g 96,30 zł 8.00% 104,00 zł 104,00 zł - Do koszyka
bd. szt. 5000g 231,48 zł 8.00% 250,00 zł 250,00 zł - Do koszyka

Jagody goji suszone, to małe, czerwone owoce które posiadają wyjątkowe właściwości, rosną na krzewie o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Roślina rośnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.Cena za jeden kilogram to 55zł, sklep.

Więcej szczegółów

Powiadom o dostępności:
Ok
Przewidywana dostawa:Luty
Opis

suszone Jagody Goji


Jagoda goji od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej chińskiej medycynie. Powszechnie uważano, że jagoda goji ma pozytywny wpływ na pracę nerek, a nerki w medycynie chińskiej powiązane są z siłą życiowa i witalnością.

Jagoda goji jest owocem bardzo delikatnym, gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty.

Bogactwo witamin, minerałów, aminokwasów i przeciwutleniaczy
Jagody goji to wyjątkowe owoce, które są naturalnym źródłem licznych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Są kompletnym źródłem białka.

Zawierają aż 19 różnych aminokwasów, co ważne w tym 8 aminokwasów egzogennych, między innymi izoleucynę oraz tryptofan. Aminokwasy są niezbędne dla organizmu, pełnią ważną funkcję w metabolizmie, są także budulcem białek i mięśni.

Jagoda goji to także źródło karotenoidów, w tym beta karotenu, którego zawiera więcej niż marchew. W goji znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas Omega 6.

Owoc ten to także źródło antyoksydantów, ich wysokie stężenie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu.


Pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie
Jagoda goji dostarcza organizmowi niezbędne do jego funkcjonowania składniki odżywcze.

Współczesne badania udowodniły, że goji przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wzmacnia system immunologiczny, reguluje poziom cukru we krwi.

 

- Niesiarkowane

- 1. Jakość

- bez konserwantów

- suszone na słońcu


Jagody goji to owoce rośliny Lycium barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Kolcowój pochodzi z Chin, Tybetu i Mongolii. Występuje również w północnej Afryce oraz południowej i środkowej Europie.

Owoce goji mają podłużny kształt i są bardzo delikatne, dlatego aby ich nie uszkodzić, należy zrywać je z ogonkami lub strząsać na miękkie maty, a następnie wysuszyć w ciągu 48 godzin.

Wysuszone, dojrzałe owoce zawierają witaminę C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg. Oprócz witaminy C owoce goji zawierają witaminy (B1, B2, B6 oraz E) i składniki mineralne oraz kwas nikotynowy, betainę, kumarynę. Czerwonopomarańczowy kolor owoców jest skutkiem zawartości karotenoidów W owocach stwierdzono obecność 5 karotenoidów, w tym zeaksantynęoraz luteinę, które są odpowiedzialne za procesy widzenia. Owoce goji zawierają β-sitosterol obniżający poziom cholesterolu, cyperon wpływający korzystnie na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi oraz betainę wykorzystywaną do produkcji choliny. Owoce wykorzystywane są wspomagająco w chorobach serca, wątroby, płuc i nerek, wspomagają regulację poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe stosowanie wspomaga wzmocnienie systemu odpornościowego, stan stawów i kości oraz wzrok i witalność. Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających goji wspomaga opóźnianie procesy starzenia.

Suszone jagody goji mogą być gotowane. Dodaje się je do ryżu, zup, kurczaka i wieprzowiny, miesza z warzywami. Owoce są również gotowane jako herbata ziołowa, często z dodatkiem kwiatu chryzantemy lub dodawane do czerwonej herbaty. Z owoców kolcowoju produkowane są także wina. W krajach zachodnich suszona wilcza jagoda spożywana jest jako przekąska, podobnie jak rodzynki lub inne suszone owoce. Smakuje podobnie jak żurawina z nutą smaku pomidorowego i ziołowego, lecz jest mniej słodka i bardziej cierpka.

Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/4101,charakterystyka-wlasciwosci-prozdrowotnych-owocow-roslin-egzotycznych.html

Rezultaty nie są gwarantowane, mogą się różnić w zależności od predyspozycji osoby zażywającej. Ważne jest prwadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.



Opinie

Napisz swoją recenzję

Jagody goji suszone Lycium barbarum cena sklep właściwości

Jagody goji suszone Lycium barbarum cena sklep właściwości

Jagody goji suszone, to małe, czerwone owoce które posiadają wyjątkowe właściwości, rosną na krzewie o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Roślina rośnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.Cena za jeden kilogram to 55zł, sklep.

Napisz swoją recenzję

Inne produkty
Poprzednie
Następne